Pivot: En başarılı örneklerinden Fab.com

pivot

Son zamanlarda çok duyduğum bir terim oldu PİVOT yapmak. Aslında eski bir basketbolcu olarak kelime bana çok tanıdıktı… Fakat Silikon Vadisi’nde bu kelime iş modeli değiştirmek olarak kullanılıyor.

Pivot’u en yalın haliyle iş modeli değiştirme olarak açıklayabilirim. Pivot yapmak başlamış olduğunuz işi yarıda bırakma anlamına gelmiyor. Sadece ortada olan tıkanıklığı açacak bir çıkış yolu olarak tanımlayabilirim. İzleyeceğiniz yol ile belki yeni bir iş modeli ya da var olan modelinin sunum şeklini değiştirebilirsiniz… Pivot yapmak; yönetimin, yatırımcıların ya da müşterilerinizin öngörüsü üzerine olabilir. Kimi yatırımcılar sizi bunu yapmaya zorlar ya da kimi müşteriler sizden bir başka adım bekler.

Bu konuda farklı örnekler vereceğim.

Mesela Hande Yener: Bildiğim kadarıyla Hande Yener pop müzik şarkıcısıydı. Ani bir kararla kendisini elektro müzik yaparken gördük. Bu harekete Pivot diyebilir miyiz? Neden olmasın :)

Şimdi geçelim diğer sektörlerde denenmiş Pivot örneklerine.

Fabulis.com’dan Fab.com’a ince bir geçiş…

Fabulis.com New York merkezli bir start up. Gay’lere özel grup satın alma hizmeti sunan bir servis olarak başlıyorlar. Girişimin kurucularının geçmişleri (Jason Goldberg) her ne kadar başarıyla dolu olsa da bir türlü istedikleri ivmeyi yakalayamıyorlar. Yatırımcıların baskıları da cabası. Fabulis.com’un kurucuları bankada daha harcanmamış milyonları bırakarak çok ciddi bir kararla iş modellerini değiştirme kararı alıyorlar. Yatırımcıları da ikna ettikten sonra Fabulis.com bir anda Fab.com olarak yayına başlıyor. Sadece isim değişikliğine gidilmemiş tabi ki. Fab.com, özel tasarımların, çizgi dışı tasarımcıların ürünlerini hatırı sayılır indirimlerle (%70) satmaya başlıyorlar. Biraz zor olsa da Fab.com aralarında Menlo Ventures, Baroda Ventures ve Ashton Kutcher gibi yatırımcıların olduğu bir fondan $40 milyon dolar yatırım alıyor. The Wall Street Journal’a göre ise Fab.com’un değeri $200 milyon dolar. Örnekte de görüldüğü gibi gayet başarılı bir Pivot örneği ile karşı karşıyayız. Diğer yazımda ise başarısız Pivot örneklerini inceleyeceğim. Yazımı bitirmeden önce sizlerle Pivot yapmış bir kaç şirket paylaşacağım…

Sony: Pilav yapma makinesinden özellikle eğlence üzerine elektronik ürünlere geçiş yapmış.

via sonyinsider.com

Nokia: Deri bot imalatından telekonikasyon devine dönüşüyor.

Nintendo: Oyun kartları yaparken şimdi de dijital oyun ile ilgileniyor.

YouTube: Tune-in Hook adında bir video arkadaşlık sitesi iken herkesin paylaşımlarını yapabileceği bir video paylaşım sitesine dönüşüyor.

En yalın haliyle Pivot nediri açıklamaya çalıştım. Buradan çıkarabileceğimiz gibi her zaman ilk fikire takılıp kalmak zorunda değiliz. Bazı testler ve denemeler sonucunda sahip olduğumuz fikrin yanlış/eksik olduğuna karar verip bir başka modele yönelebiliriz. Girişimciliğin doğasında da olduğu gibi her zaman algıları açık tutarak bir sonraki adım için cepte bir B planı saklamalıyız. Ne olur ne olmaz… Değil mi?

 

3 Yorum

  • Aralık 16, 2011

    Levent Bali

    livingsocial.com’un facebook app üzerine kurulu bir sosyal ağ iken fırsta sitesi olması örnek verilebilir.

    http://books.livingsocial.com/

  • Aralık 16, 2011

    Önder Eren

    Üstünde düşündüğüm bir kavramı bugün twitterda yazınızın twiti ile görünce şaşırdım. Güzel örnekler de var üstelik yazınızda. Elinize sağlık.
    Girişimcinin aklındaki fikir çoğu zaman uygulama noktasında, aklındaki ile örtüşmeyebiliyor. Bu durumda elindeki gerçek verilerle, aklındaki fikri yeniden harmanlayıp dümen kırması gerekecektir. Sizin tabirinizle pivot yapması. İnatla aynı yolda ilerlemeye veya müşterilerini, ekonomik durumu, parayı, parasızlığı vb. suçlamak ise en basit tabirle bahis konusu kişinin girişimci olmadığını ve mutlaka işini de yok edeceğidir. Bugün okuduğum kitapta güzel bir cümle vardı paylaşmadan duramayacağım : “Doğuştan lokomotif sürücüsü olan bir adam, hiç bir zaman iş hayatına atılmamalıdır” Yani hayatta yapabileceği tek şey, kendisine verilen yönerge ve kuralları en iyi şekilde tatbik etmek olan birinin, sürekli dümen kırmak ve sürekli yeni yollar aramak zorunda olunan bir iş yapış biçimi olan girişimcilikten de uzak durması gerekir.

  • [...] Fab – $7.7M Foursquare – Airtime – $8.3M Grubwithus – $1.6M Milk – $1.5M Zaarly – $1M MemSQL – $2.1M Likealittle – $1M Optimizely – $1.2M Airbnb – $7.2M Path – $2.5M Hipmunk – $1M Blekko – $1.2M [...]

Hemen Yorum Yapın