İyi Bir Girişimci Aynı Zamanda Neden İyi Bir Satıcı Olmalı?

 

Şu sıralar gerek bireysel, gerekse şirketçe satış teknikleri üzerine, konularında uzman kişilerden eğitimler alıyoruz. Bu tür eğitimler doğru bildiğimiz bir çok yanlışı ve içimizdeki potansiyel satıcıyı açığa çıkarıyor. Sattığımız ürünü alıcıya nasıl anlatmamız gerektiğini, konuya nasıl girmemiz gerektiğini pratik ediyoruz. Eğitim sonunda ben aktif olarak satışa çıkmıyor olacağım. Satış ekibimizi yöneten konusunda uzman satış müdürlerimiz var. Benim orada bulunma amacım çok daha başka… Daha önceki yazılarımda da değindiğim gibi, iyi bir girişimcinin hem finanstan hem de pazarlamadan anlaması gerekiyor fakat bilmesi gerekenler bunlarla sınırlı değil diye düşünüyorum. Satış ve satış teknikleri de iyi bir girişimcinin bilmesi gereken temel konuların içerisinde yer alıyor.

1- Fikir Hakkında Bildirim: Girişimci aklındaki fikri oluşturduktan sonra gerek sosyal çevresinde gerekse profesyonel ağlarda paylaşıyor olacak. Fikrinizin üzerine yorumlar almak istiyorsanız eğer onu iyi bir satıcı gibi doğru ifade ediyor olmanız gerekiyor. Örnek vermem gerekirse sattığınız ürünü iyi biliyor olabilirsiniz fakat karşı tarafa doğru tekniklerle konuya girip anlatamıyorsanız ne yazık ki eyleminiz bir satışa dönüşmüyor olacak. Doğal olarak iyi ifade edemediğiniz fikriniz aslında iyi olsa bile yanlış anlattığınızdan dolayı negatif bildirimler alabilir. Bu da daha yolun başındayken sizi demotive edebilir ya da yok yere fikrinizden vazgeçmenize neden olabilir.

Networking_satış

2-Ortak Bulma: Önceki yazılarımda paylaştığım Michigan Universite’sinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre, ortaklı bir girişimin ömrü, tek kuruculu girişimden daha uzun oluyor. Riskler ve sorumluluklar paylaşılıyor ve tüm ortaklar için daha sağlıklı bir ortam yaratılmış oluyor. Peki potansiyel ortaklarınıza da satış yapmanız gerekmez mi? Onları aynı hayale ortak edeceksiniz… Projenizi onlara da satıyor olacaksınız. Bu yüzden ortak bulma aşamasında da satışın önemini bir kez daha vurgulamış olayım.

cofounder

3-Ekip Kurma: Eğer yeni bir girişimseniz size işini iyi bilen ekip arkadaşları gerekir. Projenizi büyütmek için işe alacağınız kişinin kariyer kaygılarını gidermeniz gerekir. İşe alacağınız kişi, neden köklü ve kariyer basamakları vaad eden bir şirket yerine, henüz yeni kurulmuş ve sermayesi nispeten köklü kurumlardan az olan bir girişimde başlasın? Potansiyel ekip arkadaşınıza büyümeyi ve başarıyı vaad etmelisiniz… Çekirdek kadronuza, tıpkı ortağınıza yaptığınız gibi gerek kendinizi gerekse şirketinizin potansiyelini yani hayalinizi satmanız gerekir.

takımkurmak

4-Yatırımcı Görüşmesi: Ortağınızı buldunuz ve ekibinizi kurdunuz. Sıra geldi bir girişimin ihtiyacı olan sermayeyi bulmakta. Yatırımcılar sadece varlıklı değil aynı zamanda konularına hakim kişilerdir. Bir yatırımcı görüşmesinde heyecanlanabilir ya da projenizi iyi ifade edemediğinizden dolayı yatırım şansınızı kaybedebilirsiniz. Nasıl ki sattığınız ürünün faydalarını iyi bilip alıcıya fayda üzerinden gitmeniz gerekiyorsa, potansiyel yatırımcınız sadece fayda değil, riskleri, pazarın geleceğini ve rakiplerin konumuna kadar bir çok konuda sorular sorabilir. Girişimcilik hayatınızı devam ettirebilmek ve hayalinizi bir adım daha öteye taşımak için ürününüzü yani fikrinizi en iyi şekilde anlatıyor yani satıyor olmalısınız.

 

yatırımcı

Hemen Yorum Yapın