Şirketinize Tanrı’yı ortak eder misiniz? Ortağı Tanrı olan Girişimci!

William Colgate 1783 – 1857

Amerika’nın liman şehirlerinden biri olan Baltimore’li bir genç, ailesine daha iyi bakabilmek için New York’a göç eder. Gencin aile dostu olan yaşlı tekne kaptanı; “New York’ta ne iş yapacağını sorar?” genç ise; “Elimden tek sabun yapmak gelir, ben de sabun yapımı ile ilgili bir iş bulmayı umuyorum” der. İhtiyar kaptan gence, onun hayatını değiştirecek bir öğüt verir. Kaptan; “İyi çalışarak başarılı olabilirsin” der ve ekler; “tanrı ile ortakmışsın gibi çalış ve karının onda birini onun payı olarak ayır ve yardım et. Ve sonunda göreceksin işin hep rast gidecek” der.

Genç adam bu öğüdü tutacağının sözünü verir ve New York’a gelir. Kısa bir süre sonra Manhattan sabun fabrikasında işe başlar. 2 yıl sonra kendi sabun imalathanesi açan genç, yaşlı kaptanın öğüdünü unutmuyor ve karının bir bölümünü yardım dernekleriyle paylaşıyor. İşinin büyümesiyle beraber kazancının yarısını paylaşır hale gelen genç; Tanrı ile ortak olduğunu açıklıyor. Sabun kralı ve Tanrı’nın ortağı olarak anılan girişimci, yarattığı marka ve kurduğu vakıf üniversitesi ile hala saygıyla anılıyor.

Hikayesini kısaca paylaştığım girisimcinin adı William Colgate’tir.

Günümüzde bir çoğumuzun evinde kullandığı Colgate markasının ve bir çok gencin eğitim gördüğü Colgate Üniversite’sinin kurucusunun hikayesini paylaştım. Bu hikayeyi bugun 2. kez sevgili arkadaşım Ömer Ekinci’den dinledim ve sizlerle de paylaşmak istedim. William Colgate’in hikayesi ben ve çevremdeki girişimci arkadaşlarım için harika bir örnek. Bugün aynı şekilde gelirlerinizi paylaşmak zorunda değilsiniz. Tanrı ile ortaklık; sosyo-ekonomi ve çetin rekabet koşulları altında sizi yorabilir.  Denemeden bilemeyiz…  Bence işe; Tanrı’nın en yakın arkadaşı olarak başlayabilirsiniz. Gerek çalışanlarınıza gerekse çevrenizdeki insanlara önce değer sonra da hakkettiklerini verebilirsiniz… Ortaklık için güzel bir adım olurdu değil mi?

Bu hikayeyi beğendiyseniz eğerBody Shop’ın kurucusunun başarı hikayesi de ilginizi çekebilir.

Hikayenin kaynağı severek takip ettiğim: Bütün Dünya Dergisi

4 Yorum

  • Eylül 3, 2011

    Fatih

    Müslümanlıgın şartlarından biri olan Zekat vermekte aynı anlamı taşıyor. Tabiiki buradaki 10 da 1 oranı iyi bir oran. ben bu hikayeye yürekten inanıyorum… ve sürekli paylaşma bilincini benligime kazıyorum. Bu hikayeyi bir kere daha hatırlamamı saglayan, yayında ve yapımda emegi geçenlere teşekkürler.

  • Kasım 3, 2011

    SAMET AŞAR

    1 saatdir bu sayfa ekranımda açık ama neden ekranımda açık olduğunu bende anlamış değilim herhalde girişim hikayeleri gerçekden ilgimi çekiyor. Sonuçta Türkiye şartlarında girişimcilere resmen eziyet çektirmekden başka bir oluşum yok. Yurt dışında yatırımcılar girişimci ararken malesef ki Türkiyede bu durum tam tersi işliyor girişimciler yatırımcı arıyo peki kolay bulabiliyor mu cvevap = HAYIR. Ben kendimi bir girişimci olarak görüyorum şu an gerçekden çok çile çektiğimi söyleyebilirim bir yazılım geliştiriyorum 3 yıldır Türkiyede gerçekden bir ilk olacak özellikleri ile birlikte adı SMT BUSİNESS PRO bu yazılım ile ileride zengin olursam ve bir kitap yazarsam büyük ceo lar gibi kesinlşikle Teşekkür sayfasınada şunlar olacak
    TEŞEKKÜRLER
    Bu bilgisayar yazılımını 3 yıldır tek başıma geliştirirken evde yazılım sırasında sıkıldığımda alışveriş merkezine kadar yürüdükden sonra orada en üst katda restoranlarda laptopumu açtığım alışveriş merkezlerine.İşe giderken ve işden çıktığımda sanayi mah. bindiğin 500T de laptop umu açtığım ve kodlarımı yazmaya devam ettiğim 500T lere , Bazen göçebe gibi sırtımda laptop çantamla dolaşırken mola verip 1 kahve ile 2 saat kod yazdığım Mc Donalds ve Burger King e ve inat olsun diyerek beni gaza getiren bu işi başaramassın diyerek burun kıvıran arkadaşlarıma, sabah radyoda geveze akşam bay j eşliğinde arada bir müzikle motivasyonumu sağlayan virgin radio ya teşekkür ederim.

    Sanırım sizede teşekkür etmem gerek girişimcilerin başarı hikayelerini okudukça bazen umudumun kırılma noktalarında ayrıyeten bir direnç le karşılaşmaktayım. Gerçekden yazılarınız için sizi kutluyorum. Bir Türk girişimcisinin kendi çapında bir hikayesi bakalım maceram daha ne kadar sürecek.

  • Kasım 16, 2011

    reyhancepik

    Tesekkur ederim. Siz de mi girisimcisiniz?

  • Aralık 13, 2011

    SAMET AŞAR

    Ben kendimi öyle görüyorum.Ama tabiki kendimizi öyle görmekle girişimci olamayız en azında her gün bi amaç uğruna bir hedef uğruna uğraşıyorum ve amacım içersinde bir yenilik var, bir ürün var bir emek var ve sanat, sadece dünyada bir tane var ve tüm bunlar günün birinde muhakkak amacına ulaşacak benimle yada bensiz. Bu arada yazılımı ilk etapta ücretsiz olarak dağıtmaya karar verdim çok yakında Türkiyede ve Dünyada bir ilki gerçekleştirecem :) (Özellikle Türkiyede)

Hemen Yorum Yapın