Masraflarınızı Nasıl Kısarsınız?

savemoney

Uzun zaman öne yazdığım bir yazımda girişimci arkadaşlarıma “Büyük düşünün, küçük harcayın” demiştim. Yazımda; bir girişime başlarken giriş bariyerlerinizi nasıl daha ekonomik hale getirebileceğinizi maddeler halinde belirtmiştim. İlgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi de yazıma ek olarak hali hazırda var olan girişiminize maddi anlamda katkı sağlayacak küçük ipuçları vereceğim.

Aşağıda saydığım örnekleri önemseyin derim. Yarın bir gün büyük bir şirket olduğunuzda şimdiden kazandığınız tasarruf kültürü size büyük kârlar  elde ettirebilir. Unutmayın ki Amerikan Havayolları 1987 yılında first-class da sunulan salatalardan bir adet zeytin eksiltmek suretiyle 40.000 USD kâr etmiştir.

 Büyük Ofis: Büyüyeceğiz diye daha büyük ofise çıkmayın ne zaman ki sığamadınız o zaman ofise çıkmalısınız. Daha büyük ofisin masrafları da daha çok olur. En azından bir kaç ay bu masraflarla karşı karşıya kalmamış olacaksınız. Örnek vermem gerekirse biz de firsatbufirsat.com a ek olarak başladığımız projeler için büyüyeceğimizi ön görüp ofis bakmaya başladık. Fakat hali hazırda bir kaç kişiyi daha ağırlaycak yerimiz vardı. Bu yüzden ofis bakmaktan vazgeçtik ve bu kararı ta ki sığamayacak kadar büyüdüğümüz zamana bıraktık. Hesap yapalım: 3 ay önce ofis baktık ve 4-5 bin fark ödeyerek daha büyük ofise geçecektik. Aradan 3 ay geçti ve biz hala aynı yerdeyiz Bir şekilde ofis oturum planımızı değiştirdik ve geleni rahatca oturtacak düzen kurduk. 3 ayda ortalama 15 bin TL cebimizde kaldı diyebilirim. :)

Freelance Çalışan: Kısa dönemlik bir yoğunluk için tam zamanlı değil part time / freelance çalışan bulmalısınız. Özellikle editörlük, dijital pazarlama ve tasarım gibi ihtiyaçlarınızda rahatlıkla freelance çalışan bulabilirsiniz.

Bankacılık Hizmet Bedelleri: Bankalar ile işbirliklerinizi gözden geçirmelisiniz. Eğer bol bol müşterilerinize ödeme yapıyorsanız bunun gibi sıkça yapılan bankacılık işlemlerinden kesilen tutarlar zamanla ciddi bir gider kalemi oluşturacaktır. Son zamanlarda bir çok şirket bu yüzden banka değiştiriyor. Ya da bankalar sizi kaybetmemek adına sizin için düzenleme yapıyor.

Kargo Hizmet Bedelleri: Mesela müşteriye 50 TL’lik fatura kesiyorsunuz. Bu fatura için bankaya işlem bedeli ve fatura için kargo bedeli ekliyorsunuz. Hesaplayınca kazandığını küçük de olsa bir kısmı gidiyor. Fatura ve sözleşme gönderimlerinizi online olarak da yapabilirsiniz. Daha sonra ilgili işletmelerin faturalarını biriktirip tek seferde kargolayabilirsiniz.

Sorun-Soruşturun: Yeni bir modele geçecekseniz eğer benzer bir işi hali hazırda yapan birileri ile görüşün. Bu modeli nasıl kurgulamışlar? başta hata yaptılarsa bunları öğrenin. Hata yapmak zamanınızı ve paranızı kaybetmenize neden olur. Bu yüzden iletişim kurmaktan ve sormaktan çekinmeyin.

Reklam: Ölçeklenemeyen geleneksel reklamlar ile başlamak yerine ne verdiğinizi ne aldığınız ölçekleyebileceğiniz dijital reklamlar ile başlayabilirsiniz. Unutmayın dijitalde 1 verip 1.1 gelir elde etme metodunu deneyiniz.

Barter: Mesela bir siteniz var ve şirket etkinliği/lansman yapmak zorundasınız. Etkinlik mekanına sitenizde boş duran bir banner alanını verebilirsiniz. Böyle hem reklam almış gibi görünürsünüz hem de ek bütce harcamadan etkinliğinizi gerçekleştirmiş olursunuz.

Outsource: Her zaman yapmadığınız bir şekilde müşterilerinizi teker teker arayarak onlara bilgi vermek istiyorsunuz. Dönemlik bir çalışma planlıyorsanız eğer bir çağrı merkezi ile anlaşarak bu işi onlara paslayabilirsiniz. Böylelikle ihtiyaç duyacağınız ek telefon hatlarına, personel maaşı, yol ve yemek gibi potansiyel giderlerin yanı sıra zamandan da tasaruf ediyor olacaksınız.

 

Hemen Yorum Yapın