Özetle Lean Startup – Minimum Viable Product Modeli

Geçtiğimiz yıllarda Silikon Vadisi’nde sıkça duyduğumuz bir iş yapma modeline “Lean Startup” Türkçe haliyle “Yalın Girişim” deniyor. Eric Rias tarafından öne sürülen bu model ile projenizi müşteri taleplerine göre geliştiriyorsunuz. Lean Startup modelinin ilk adımı MVP (Minimum Viable Product) olarak biliniyor. MVP’de fikrinizi en yalın haliyle en kısa zamanda çıkarmalı ve sonra müşteriden gelen talepleri izleyerek projenizi geliştirmelisiniz. Müşteri hareketlerini gerek yazılım testleriyle (A/B test) gerekse müşterilerden gelen yazılı ve sözlü talepler doğrultusunda izleyebilirsiniz. Aksi takdirde kendinizi kapatıp aylarca üzerinde çalıştığınız iş modeliniz sizi hayrete düşürebilir. Sadece hayrete düşmekle kalmayıp, hem zaman kaybı hem de para kaybı yaşamış olabilirsiniz.

Minimum Viable Product modeli en güzel Linkedin’in Kurucusu Reid Hoffman’ın bu sözü ile özetlenebilir. `Eğer ürününüzün ilk versiyonundan utanmıyorsanız, ürününüzü çok geç çıkartmışsınız demektir.`

pivot

Peki MVP her sektör ve ya piyasa koşulları için harika bir yöntem midir?

İnternet sektörü için güzel bir yöntemdir. Ürünü en basit haliyle müşteriye sunabilirsiniz. Ürünü kod ile geliştirdiğiniz için kısa sürede gerekli güncellemeleri hızlı bir şekilde yapabilir ve müşteri taleplerine cevap verebilirsiniz. Fakat bir otomobil üreticisi olsaydınız eğer, müşteriden geri bildirim alıp araçları piyasadan çağırıp güncelleyip, geri iade edemezdiniz. Bunu yapmak bir skandal olabilirdi.

Projeyi yalın haliyle yaptıktan sonra ulaşacağınız kitle çok önemli. Burada ise “early adapter” denilen bilinçli ve hızlı benimseyen müşteri grubuna ulaşmalısınız. Projenizi ancak bu gruptan aldığınız geri bildirimler ile sağlıklı geliştirebilirsiniz. Kullanıcılardan aldığınız bildirimleri Kur / Ölç /Öğren (Build / Measure / Learn) sıralaması ile mükkemmeliyete doğru ilerler.

Kısaca anlatmaya çalıştığım Lean Startup (Yalın Girişim) daha az zaman ve kaynak ile en mükkemmel sonuca erişmenizi destekleyen bir modeldir. Mükkemel sonuç olarak nitelendirdiğim kavramı kısıtlamayın. Bunca test, geri bildirim ve de sektör koşulları sizi tamamen daha faklı biri iş modeline sürükletebilir. Bu son değişim hareketine de Pivot diyoruz. Pivot hakkındaki detaylı yazımı ve başarılı örneklerini buradan okuyabilirsiniz.

Yazımı bitirmeden Pivot ve Lean Startup’a bir kaç örnek vermek istiyorum;

Google; dataları toplayıp satmak üzerine kurulu iş planını dataları bedava gösterip reklam satma üzerinde değiştirdi.

Youtube; video dating sitesi iken dünyanın en büyük video kanalı oldu.

Fab; gayler için grup satın alma sitesi iken dünyanın en büyük online tasarım sitesine dönüştü.

1 Comment

  • […] bu değişimden nasibini alıyor… Geçenlerde yeni bir iş modeli geliştirme yöntemi olan Lean Startup konusunu yazmıştım. Bu yazımda son zamanlarda sıkca duyduğumuz yeni bir pazarlama şekli olan […]

Hemen Yorum Yapın