Çocuklarınızı birer girişimci olarak yetiştirin

Aileler çocuklarına öğretmen ol, mühendis ol diyor…

Okullarda çocuklara; avukat ol, doktor ol deniyor…

Medya; futbolcu ol, manken ol, oyuncu ol diyor!

Kimse girişimci ol demiyor!

Dünyada ve ülkemizdeki başarılı girişimcilerin hikayelerine bir bakarsanız eğer, bir çoğunun küçükken girişimcilik deneyimleri olduğunu görürsünüz. Kimi pazarda limon satmış kimi gazete dağıtmış kimileri de simit satmış.

Ben herkesin içinde girişimci ruhun yattığına inanıyorum. Bu ruhu çıkarmak ve geliştirmek ailelerin elinde.

Girişimcinin sahip olduğu temel özellikler;

Girişimci organize eden, operasyon yürüten, riskleri gören, istihdam sağlayan  kişidir diyebiliriz.

Peki çocuklarınızdaki bu ruhu nasıl açığa çıkartabilirsiniz?

TED’teki konuşmasında Cameron Herold: `Harçlıklar çocuklara yanlış alışkanlıklar kazandırır. Çocuklarınıza düzenli olarak verdiğiniz harçlıklar onları düzenli olarak bir maaş alma eğilimine iter… Düzenli aralıklarla arttırdığınız harçlıklar yarının maaşları olacak. Eğer girişimci çocuklar yetiştirmek istiyorsanız onlara nasıl para kazanmayı öğretmeli ve kendi haline bırakmalısınız.` diyor.

Herold’a göre girişimci olmak için herhangi bir MBA programını bitirmenize gerek yok. Cameron Herold’ın `Çocuklarınızı birer girişimci olarak yetiştirin` başlıklı konuşmasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Ben de iş arkadaşım Daniela’nın çocuğuna 300 dolarlık oyuncak için nasıl bir sene beklettiğinin hikayesini paylaşacağım.

Daniela 10 yaşındaki oğlunun istediği 300 dolarlık oyuncağı almak için ona bir sene bahçenin bakımını yaptırmış. Dışarıdan bahçe bakımı için başkasına vereceği parayı oğluna vermiş ve oğlu da o parayı biriktirmiş. Yıl boyunca çimleri biçmiş, ağaçların düşen yapraklarını temizlemiş, çiçekleri sulamış, yeni çiçekler ekmiş ve yaz partilerinin sonunda arta kalan çöpleri temizlemiş. Bir sene sonunda parayı denkleştiren oğlu ile o istediği oyuncağı beraber satın almışlar. Daniela o oyuncağı oğlu istediği gün satın alabilirdi ama o bunun aksine oğluna sorumluluk vermiş ve sorumluluğu yerine getirince alacağı ödülün ona ne büyük haz vereceğini öğretmiş. Daha önemlisi para kazanmayı öğretmiş.

Diğer bir hikayem ise Zappos’un kurucusu Tony Heish’ten.
Tony henüz ilkokuldayken yılbaşı tebrik kartı alıp, bu kartları kapı kapı dolaşarak satmaya çalışmış. Tüm şirinliğine rağmen kimse kartları almaya yaklaşmamış. Bir gün aynı umutla satışa çıkmış ve kart satmaya çalıştığı bir kadın ona, `yeni yıl kartını satmak için doğru ayda değilsin evlat` demiş… Çünkü aylardan mart ayıymış ve tebrik kartı satmak için doğru zaman Aralık ayıymış… Bu deneyim ve küçük hayal kırıklığıyla evine dönen küçük girişimcimizin öğrendiği en değerli şey…`Doğru zamanda doğru yerde olmak ve fırsatları anında değerlendirmekmiş`.


Çocuklarınıza başka nasıl üretmeyi ve yaratıcı olmayı öğretebilirsiniz?

-Çocuklarınızı uyutmadan önce onlara; pazarlama, satış yapmak, para kazanmak, üretmek, çalışkan olmak, araştırma yapmak, müşteri memnuniyeti gibi girişimciliğin kaderinde olan kelimelerden birini seçerek, kısa hikaye uydurmalarını önerebilirsiniz.

-Çocuklarınıza onların dilinden başarı hikayeleri anlatın. İyi bir müşteri servisinin ne demek olduğunu komik ve eğlenceli bir dille anlatmaya çalışın.

-Onlara haklarını aramayı öğretin. Haksızlık yapmanın ne gibi sonuçları olduğunu gösterin.

-Arkadaşlarıyla eski oyuncaklarını takas yapmayı öğretmekle ilk ticari adımlarını atabilirler. Unutmayın ticaret ilk takas yöntemiyle başlamış!

-Oynamadıkları oyuncakları internette satmayı önerin. Böylece ticareti öğreneceklerdir. Bugün aldıkları oyuncaklarını yarın satma ihtimali ile kırmadan kullanacaklardır.

Kısaca girişimci çocuklar yetiştirmek istiyorsanız onlara;

Problem Çözmeyi
Soru sormayı
Yaratıcı olmayı
Satış yapmayı
Hata yaparak öğrenmeyi
Yardım etmeyi sormayı
Toplum içinde konuşmayı öğretin!

Siz de çocuklarınıza küçük sorumluluklar vererek onları geleceğin girişimcisi olarak yetiştirebilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde paylaştığım 8 yaşındaki bir ilkokul öğrencisinin, ailesinin desteğiyle neler yapabileceğinin hikayesini buradan okuyabilirsiniz.

5 Yorum

  • Aralık 26, 2010

    hasan turgut özdemir

    Olması gerekeni çok güzel açıklamışsınız.

    Bence durumun bir başka boyutuda, ebeveynler çocuklarının; kendisi eğer memursa, çocuğununda memur olması, eğer esnafsa çocuğununda zamanı gelince işini devralıp aynı meslek üzerinden hayatını devam ettirmesini bekleyen bir yapıya sahipler.

    Sizinde belirttiğiniz maddelerin yanında girişimciliğin en önemli bileşeni “risk almaktır”. Çocuklarına doğru zamanda risk almayı ve sonuçlarına katlanmayı öğretebilmeleri gerekmektedir.

  • Aralık 27, 2010

    Gokcen Karan

    Cok guzel bir yazi olmus, ozellikle benim gibi 5 yasinda bir oglunuz var ise daha ilgi cekici oluyor :)

  • Aralık 27, 2010

    Şule Kalın

    Merhaba, yazdıklarınıza toplum bilincinde ancak şu şekilde katılabilirim, örnekler ya yurtdışı ya da birikimleri ve şanslarıyla bugüne gelen ve gelecek olan azınlık olduğunu kabul edersek.. peki ben ve sosyal sorumluluk almak isteyen sizin gibi katılımcılar açısından risk içeren bir teklifte bulunsam ne dersiniz? 10 yaşında bir oğlum var sizin(girişimcilerle)le birlikte yaşayarak hem ikinci bir dil hem de doğuştan şanslı olmasa da ülkemizdeki başarılı girişimci! örneklerinden biri olma fırsatını sayenizde(x) yakalayabilir mi?

  • Aralık 28, 2010

    reyhancepik

    Merhaba Sule Hanim, Turkiye’ye geldigimde mutlaka goruselim. Gonul isterdi ki herkes bu imkanlara sahip olsun ikinci dilini yurt disinda gelistirsin ama bazen sartlar buna elvermiyor. Beni ailem girisimci(girisken) yetistirdi. Kendileri imkan sunamasa da ben kiz basima bilmedigim bir dil, bilmedegim bir aile ve bilmedigim bir ulkeye geldim…Siz bu imkanlari sunamasaniz da cocuklariniza bu gucu verebilmesiniz. Lutfen iletisim halinde kalalim, sizinle tanismayi gercekten cok isterim.

    Sevgiler,
    Reyhan

  • Şubat 20, 2011

    tuba capak

    cocuklarimizi girisimci olmaya hazirlamak icin önce kendimizin bunun ne analama geldigini iyice bilmemiz gerek yani cocuklarimizdan önce birazda olsa kendimizi bu konuda gelistirmeliyiz.benimde 2 cocugum var ama bence 2 numara kesin bu konuda daha yetenekli yazini okudum önerilerine uyucam bende ayni fikirdeyim.

Hemen Yorum Yapın