Girişimciler İçin Temel Muhasebenin Önemi

muhasebe_startup

Bir fikri hayata geçirmek ve şirketleşme süreci heyecanlı olduğu kadar sancılıdır. Girişimcilik gömleğini üzerine giyen girişimci, yeri gelecek iyi bir finanscı, yeri gelecek iyi bir insan kaynakları uzmanı olacak. Uzman dediysem heyecanlanmanıza gerek yok temel konuları bilseniz size yeterli olacaktır. :) Bu yazımda biraz temel muhasebe gibi kavramlara hakim olmanın önemine değineceğim.

Muhasebecinizin size doğru hizmet verdiğini anlayacak kadar, yarın bir gün sizden p&l (profit & loss) isteyen bir yatırımcıya sunum yapacak kadar, ne kazandık ne harcadık, elimizde ne kaldı, bir personelin size asıl maliyeti, devlete karşı vergi sorumluluklarımızı yerine getirdik mi gibi temel sorulara cevap verebilecek kadar bilseniz yeterli olacaktır. Aksi halde hiç bilmediğiniz bir işi kontrol edemezsiniz. Muhasebenizi siz ya da muhasebeciniz tutsun, yapılan bir hatadan direk siz sorumlu tutulursunuz. Bu yüzden takip etmekte ve bilmekte fayda var.

Yerine getirilmeyen vergi sorumlulukları, alınınan işlem cezaları, şeffaf tuttulmayan p&l’ler, iş modeline uygun olmayan faturalaşma şekli, yarın potansiyel bir yatırımcıyı kaçırmanıza neden olabilir.

Eklemeden geçemeyeceğim diğer bir konu ise; şirket kuruluş sırasında aldığınız temel kararlar. Şirket şahıs şirketi mi, ltd mi yoksa A.Ş.’mi olacak? Bu şirket türlerinin size yükleyeceği ağır sorumluluklardan haberdar olmanız gerekiyor. Yani kısaca şirketi açmadan önce bu konulara az çok hakim olmalısınız.Tüm bunlara ek olarak çalışmaya başladığınız muhasebecinin referanslarını arayarak kontrol etmeli ve daha önce benzer sektörde bir şirkete hizmet verip vermediğine de dikkat etmelisiniz. Girişimciler için temel muhasebe eğitimi veren bir çok eğitim kurumunun eğitimlerinden ve internette olan sonsuz kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Kazancınız Bol Olsun…

1 Comment

  • Temmuz 7, 2014

    Kadir

    Bir mali müşavir olarak bu yazıyı sevdim. Malesef girişimcilerden daha önce hiç şirket kurma deneyimi olmayanlar fatura kesip tahsil ettikleri bütün parayı kendilerinin sanıyorlar. Bu hatadan ne kadar erken dönerlerse o kadar finansal başarıları artar diye düşünmekteyim.

Hemen Yorum Yapın