Doğru Ortağı Bulmak

doğru partner

Bir girişime ortak bulmak bazen fikir bulmaktan daha zordur. Girişim doğru ortakla kurulduğu zaman daha uzun soluklu olabiliyor. Kriz dönemlerinde ortakların birbirini motive etmesi, diğerinin farkına varamadığı çözümleri sunması şirketin varlığı için hayat kurtarıcı faktörlerdir. Marquette Universitesi uzun soluklu ve başarılı şirketleri incelediğinde,  bu şirketlerin yarısından çoğunun çok ortaklı şirketler olduğunu görüyor.

          “Bir şeyin %50′si hiçbir şeyin %100′ünden iyidir.” – The Fast And The Furious: Tokyo Drift (2006)

Girişimci çevremde çok fazla ortak arayan arkadaşım var. Ortaklı iş yapan biri olarak ortak seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğine değindim. Umarım ortak arayışı içinde olan arkadaşlarım için faydalı olur.

1- Öncelikle aynı sektörde, sektörün dinamiklerinden haberdar olan birisi ile güzel bir sinerji yakalayabilirsiniz. Gelecekteki ortağınız ile sektörel buluşmalarda, konferanslarda ve networking toplantılarında tanışabilirsiniz.

2- Senden iki tane olmasın! İyi bir ekip oyunu çıkaracaksanız eğer takımın eksiğini giderecek kişi ortağınız olmalı. Mesela siz bir teknik adam/yazılımcı iseniz ortağınız ürününüzü pazarlayacak kişi olmalı. Projeye başlangıç aşamasında iki tane pazarlamacı fazla gelebilir.

3-Tecrübe! Bu benim için en önemli kriterlerden biri… Mesela; sizin sektörel deneyiminizden ve bilginizden daha düşük bilgi ve birikime sahip biri ile ortaklık kurmayın. Bu kişiler sizin projeye kattığınız değeri tartacak deneyime sahip olmadıkları için hoş olmayan değerlendirmeler ortaya çıkabilir. Bir de Yeni Mezun mu Asla!

4-Referans Kontrol! Ortak olacağınız kişinin varsa daha önceki ortağından ya da çalıştığı şirketteki yöneticilerinden referans alınmalı.

5-Deneme Süresi. Ortak olacağınız kişi ile en az bir ay çalışmanızı öneririm. Deneyimin yanı sıra ortak arasındaki sinerji de çok önemli. Birbiriniz ile aynı şeyler düşünmeseniz ya da savunmasanız bile ortak paydaya nasıl ulaştığınıza bakmalısınız.

6- Sadece çok iyi anlaşıyorsunuz diye kardeş, kuzen, sevgili ya da yakınınız ile ortaklık kurmayın. Eğer yakınınız sizin aradığınız pazarlamacı ya da en iyi yazılımcı ise düşünülebilir. Fakat sadece yakınlık derecesi ve iyi vakit geçirmek ortaklık için geçerli bir neden olmamalıdır.

7-Söz uçar yazı kalır. Herşey mükemmel gelişti ve sıra geldi hisse/görev paylaşımına. Birbirinize verdiğiniz tüm sözlerin yazılı olduğu ortaklık sözleşmesi imzalamalısınız. Bunu deneme süresinden hemen sonra yapmalısınız.

Bir sonraki yazımda ortağınız ile uzun soluklu ve sağlıklı bir işbirliği için önemli noktalara değineceğim.

1 Comment

  • Mart 17, 2014

    Kadir

    Bu yazılanlara ek olarak ben de kendi blogumdan bir ekleme yapmak istiyorum.

    Ortak olacağınız kişiyi buldunuz, peki nasıl bir ortaklık kuracaksınız? Gerçek kişi ortaklığını pek kimse bilmiyor ama böyle de bir ortaklık var. Limited veya Anonim şirket ortaklığı da olabilir.

    Bu ikisi arasındaki farklar aşağıda belirtilmiş. Bir arkadaşınızla ortak oldunuz ve siz sadece finans sağladınız, işleyişten pek anlamıyorsunuz ve dahi ilgilenmiyorsunuz. Baktınız güzel kâr elde ediyor fakat bu her şeyin iyi gittiği anlamına gelmez. Limited şirket ortağıysanız ortağınızın şirkete aldığı her mal alımından sorumlusunuz.
    Şeytanın avukatlığını yapıyorum, size kötülük yapmak ve size para vermeden şirketten “uçurmak” isteyen bir ortağınız varsa gerçek olmayan faturaları alıp şirketi borçlandırıp, işte şu kadar borcumuz var sen şirketten para istiyorsun ama gel bu borçlarımızı ödeyelim sonra para kalırsa alırsın paranı diyebilir. Siz de aman aman para falan istemem diyerekten uzaklaşırsınız, ki normalde şirketteki payınız X TL etmesi gerekirdi, daha sonra ortağınız şirkete kesilmiş bu faturaları iade faturası olarak kesip şirketi borçtan kurtarabilir.

    Velhasıl, ortak önemli.

    http://sskemeklilik.com/limited-sirket-mi-anonim-sirket-mi-hangisi-dogru/

Hemen Yorum Yapın