Victoria’s Secret’ın girişimcisinin hüzünlü hikayesi: Roy Raymond

Victoria’s Secret markasını bilmeyen yoktur. Marka, genelde top modellerin katıldığı gösterişli defilelerle anılıyor. Türkiye pazarında aktif olarak yer almasa da gerek hemcinslerim gerekse karşı cinsin ilgiyle takip ettiği bir marka olarak biliniyor.

Peki gösterişli markanın çok hüzünlü bir hikayesi olduğunu biliyor muydunuz?

Victoria’s Secret, 1977 yılında San Francisco’da Roy Raymond tarafından 80 bin dolarlık bir bütçe ile kuruluyor. İlk mağaza benim de ilk Victoria’s Secret alışverişlerimi yaptığım Standford alışveriş merkezinde açılıyor. :) Raymond, eşine iç çamaşırı alışverişi yaparken utanıyor ve daha sonra kendi gibi bir çok kişinin varlığını varsayarak yatak odası konseptinde ilk mağazasını açıyor. Daha sonra katalog siparişi ile bir kaç yılda 3 yeni mağaza daha açıyor. Markanın ismi ise 19. Yüzyil’da yatak odası maceraları ile ünlünen kraliçe Victoria’dan alıyor. Prens Albert ile `asayı saklama` oyunu ile 9 çocuk sahibi olan ve eşine büyük bir aşkla bağlanan kraliçe, eşini kaybettikten sonra bu özel odada 40 yıl yas tutuyor. Victoria Secret hala iç çamaşırı ve korse modellerini bu dönemden esinlenerek tasarlıyor.

Konsepti ile ilk yıllar ilgiyle takip edilen marka ilk çeyrekte yarım milyon ciro yapıyor. Mağazaları 4’e çıkaran Roymand, Limited Grup ile anlaşarak 1985 yılında şirketini satıyor. Markanın güçlü bir şirket tarafından satın alınmasıyla beraber yıldızı parlıyor. Raymond, bu büyük satışın ardından çocuk kıyafetleri satmaya başlar ve kısa süre içinde iflasa sürüklenir. iki yıl dayanan Roy, Goldan Gate köprüsünden atlayarak intihar ediyor. İntihar nedeni hiç bir zaman tam olarak bilinmese de Raymond, arkasında bir çok soru işareti bırakıyor. Kimi iş çevreleri Raymond’ın şirketini erken sattığı yüzünden kimileri ise çalkantılı özel hayatı yüzünden intihar ettiğini iddia ediyor…

Bu hikayeden çıkarılacak bazı dersler var… Acaba şirketimizi ne zaman satmalıyız? Şirketimiz bu evreye ne zaman erişiyor. Doğru zamanlama ve pazarlık nasıl olmalı. Diğer yazımda bu konuyu ele alacağım. Hatta bu konuyu girişimlerini satmış girişimci büyüklerimize sorabilirim. :)

1 Comment

  • Eylül 16, 2011

    tHemT

    “Bu hikayeden çıkarılacak bazı dersler” gerçekten iyiymiş :D

Hemen Yorum Yapın